Celem konkursu była promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych/wyprodukowanych na terenie województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego, zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego.
Przedmiotem konkursu były przetwory domowe oceniane w następujących kategoriach:
a) domowe przetwory z owoców;
b) domowe przetwory z warzyw;
c) domowe przetwory mięsne i rybne;
d) nalewki.
Organizatorami konkursu byli: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Pomorska Izba Rolnicza, Podlaska Izba Rolnicza, Mazowiecka Izba Rolnicza. Konkurs skierowany był do grup formalnych i nieformalnych działających na obszarach wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego.
Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Ciemnoszyje swoje przetwory zaprezentowało w dwóch kategoriach: domowe przetwory z warzyw – „Sałatka z fasoli” oraz nalewki – „Nalewka Heli”. Po wnikliwej ocenie degustatorów oba te produkty otrzymały wyróżnienia w swoich kategoriach. Jak na debiut w tego typu konkursach Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Ciemnoszyje otrzymało bardzo wysokie miejsce. Serdecznie gratulujemy!
środa, 20 września 2023
piątek, 1 września 2023
© Copyright 2024, Wszelkie prawa zastrzezone
Komentarze (0)